3. december – International dag for personer med handicap

Blog Post Title

Der findes mange globale helligdage i december. En af dem er de Forenede Nationers (FN) Internationale Handicap dag, som ligger d. 3. december. Dagen er blevet fejret siden 1992, og siden 1998 har der været et bestemt tema, som har været i fokus. Dagen går ud på at øge bevidstheden om handicappede personer. 

Derfor er denne helligdag vigtigt

Ifølge FN findes der over 1 billion mennesker med et handicap i verden. Denne gruppe af mennesker er ofte marginaliserede og oplever mange problemer i deres hverdag. Ofte er der ikke nok viden omkring forskellige handicap. Det er derfor vigtigt, at der findes en dag, som sætter fokus på folk med handicap. Dagen er med til at uddanne folk og mindske forskellige fordomme På den måde får folk med handicap flere rettigheder og bliver bedre integreret i samfundet. 

Desuden lever over 80% af folk med i handicap i udviklingslande. Det betyder altså, at de ofte ikke får den støtte, som de har brug over. Folk med handicap er for eksempel også en af de befolkningsgrupper, som er blevet ramt hårdest af Corona pandemien. 

Der findes rigtig mange forskellige slags handicap. At have et handicap betyder nemlig ikke bare, at man sidder i kørestol, som mange ellers antager. For eksempel findes der mange forskellige usynlige handicap. Det er for eksempel ADHD, ordblindhed eller noget helt tredje. Det er derfor vigtigt, at der bliver sat fokus på forskellige slags handicap. 

Sådan fejrer vi d. 3. december i Danmark

Hos Danske Handicaporganisationer (DH) bliver dagen fejret i stor stil hvert år. Sidste år lavede DH en film, som skulle sættes fokus på selve dagen, samt at man sagtens kan leve et normalt liv selvom, at man har et handicap.

Hvert år har d. 3. december et bestemt fokus. I 2002 var temaet “Uafhængig livsstil og bæredygtigt levebrød”. Ofte har de nationale og internationale begivenheder så fokus på lige netop det årlige tema. 

FN holder selvfølgelig også selv begivenheder, som skal fremme handicappedes rettigheder og muligheder. Der er forskellige kortfilm, som skal uddanne. Ofte er begivenhederne online. Så kan folk fra hele verden over nemlig deltage. Begivenhederne kan også være foredrag omkring et bestemt emne eller handicap. Det varierer fra år til år og afhænger selvfølgelig også af det pågældendes år tema.  

Nogle handicap har deres helt egen helligdag. Det er for eksempel dagen for autisme, som bliver holdt d. 2. april. Det betyder ikke, at dette handicap er vigtigere end andre. Det kan for eksempel bare være, at det er mere udbredt.