International dag for civil luftfart

Blog Post Title

Har du styr på de globale helligdage i december? En mærkedag i december er International dag for civil luftfart, som er den 7. december. Dagen er til for at gøre opmærksom på luftfartens vigtige og unikke rolle i vores globaliserede samfund.

Dengang det hele startede …

Den 17. december 1903 satte brødrene Wright sig ind i deres hjemmebyggede fly. En konstruktion der var en videreudvikling af svæveflyene og muliggjort af opfindelsen af benzinmotoren. Denne dag skulle vise sig at blive ret historisk, for det blev starten på lidt af et fly-eventyr. 

Efter denne første flyvning videreudviklede og forbedrede brødrene deres maskine, og deres ture endte med at være over fyrre minutter lange, og det lykkedes dem at tilbagelægge over tredive kilometer. Det var helt absurd dengang at forestille sig, at mennesket skulle bevæge sig gennem luften ligesom en fugl. Mange var også skeptiske, og da brødrene prøvede at sælge deres fly til den amerikanske hær, fik de i første omgang et klart nej. Den usikre maskine kunne i hvert fald ikke bruges i krig. 

Det viste sig dog, at det kunne den godt, og flyvemaskinen blev et vigtigt våben i 1. verdenskrig. Efter krigen begyndte de første passagerfly at komme på vingerne. Det var dog ikke alle og enhver der bare lige fløj. Flyselskabet SAS blev grundlagt i 1918, og i 1920 havde de 83 passagerer. At flyve blev stadig set som meget unaturligt (og farligt) for mennesket. 

Fly binder verden og mennesker sammen 

Efter 2. verdenskrig begyndte det at flyve at blive mere almindeligt. At rejse på ferie udenlands var noget flere og flere gjorde, og i dag er flyene blevet vores vigtigste bindeled mellem de forskellige kontinenter, lande og kulturer.  SAS havde i 2014 næsten 29 millioner passagerer – dermed var fly gået eksklusivt til at være tilgængeligt. 

På en travl dag er der 200.000 fly i luften. Flyene sikrer en hurtig global transit mellem verdens fjerneste afkroge og sørger for at hele menneskeheden er forbundet. Tidligere var folk på fjerne kontinenter fremmed – eller endda helt ukendte. I dag er der ikke mange afkroge af verden, som lever upåvirket af resten. Vi er blevet en del af hinandens liv – på godt og ondt. 

Flytrafikken har gjort det muligt at tilbagelægge 8400 kilometer på 18 timer. Det er turen fra København til Shanghai. På knap et døgn kan vi i dag komme om på den anden side af kloden og opleve en helt anden kultur, end den vi kender. Luftfarten har skabt et hav af luftkorridorer som vi nemt og billigt kan benytte os af – og som vi bør benytte os af. Det er vigtigt, at vi bevæger os udenfor vores egne grænser

Luftfarten spiller en stor rolle i verdens økonomi og den booster turistindustrien. Den har sikret økonomisk forbedring i store dele af verden og det har haft stor positiv udvikling på den sociale udvikling i verden. At flyve er dog stadig en elitevirksomhed. Kun 3% af verdens befolkning rejser årligt udenfor sit eget lands grænser. Derfor er det stadig vigtigt at sætte fokus på den civilie luftfart, for vi har brug for denne. At rejse skaber forståelse for andre mennesker og kulturer, og jo bedre vi forstår, des nemmere er det at leve i harmoni og fred.