9. december – International mindedag for ofre for folkemord

Blog Post Title

Mange lande i verden har deres egne helligdage i løbet af året. Ifølge statistikker ligger mange af disse helligdage i december måned og derfor bliver mange af disse dage betegnet som globale helligdage. En af disse helligdage er international mindedag for ofre for folkemord d. 9. december. Denne dag bliver alle ofrene for folkemord mindet, men samtidig viderebringes budskabet om, at folkemord aldrig må ske igen. Det er en trist dag fordi man mindes de savnede, men samtidig tænkes der også på alle de gode minder med dem.

Værd at vide om folkedrab 

Folkedrab er både forbudt i Danmark samt internationalt. I 1948 indførte FN en folkedrabskonvention, der forklarer hvad folkedrab betegnes som samt hvordan gerningsbagene bag sådan en forbrydelse skal straffes. Straffen for folkedrab er enten fængsling på livstid eller en strafferamme der hedder over 16 år. Hvad dommen præcis er, afhænger af hvilket land man befinder sig i. Folkedrab betegnes som en bevidst handling, hvor det handler om at udrydde en bestemt gruppe mennesker.  

Folkedrab gennem tiden

Igennem tiden er der flere steder i verden eksempler på udryddelse af personer med bevidst handling. Herved kan tragedierne som udryddelse af armenere i det Osmanniske Rige, udryddelse af romaer og jøder under 2. Verdenskrig, udryddelse af tutsier i Rwanda samt bosniske muslimer i Srebrenica nævnes. International mindedag for ofre for folkemord d. 9. december har stor betydning verden over, da mange mennesker er blevet berørt af det. Derfor er det vigtigt at domstolene tager vare på disse alvorlige sager og retsforfølger de ansvarlige, som står bag så grusomme forbrydelser.

Andre helligdage i december 

Udover international mindedag for ofre for folkemord, kan andre globale helligdage i december også nævnes. Herunder international dag for jord d. 5. december, international dag for civil luftfart (ICAO) d. 7. december, international menneskerettighedsdag d. 10. december samt andre vigtige helligdage. Det er vigtigt at folk verden over står sammen og mindes alle dem, som er blevet ofre for folkemord. Det er umenneskeligt at folk skal lide så trist en skæbne fordi andre mennesker bevidst vælger at de skal udryddes. 

Sådan mindes ofrene 

Det er meget forskelligt, hvordan folk mindes ofre for folkemord. Det mest normale er at folk tænder lys for dem og sender tanker imod dem. De pårørende besøger også typisk gravstedet for at lægge blomster for at vise man har været der og har tænkt på dem. Folk lærer at leve med tabet, men lærer aldrig at acceptere det.