18. december – Arabisk Sprogdag

Blog Post Title

D. 18. december er typisk en dag med knald på. På d. 18. december er der under en uge til jul, og derfor bruger de fleste danskere delvist dagen på at købe gaver, planlægge slutspurten og på anden vis forberede sig på den store aften. Siden 2012 har d. 18. december dog for mange mennesker også markeret fejringen af Arabisk Sprogdag, som i dag er blandt de mest anerkendte globale helligdage i december

Den Arabiske Sprogdags oprindelse 

Den Arabiske Sprogdag blev udviklet af FNs komité for uddannelse, videnskab og kultur. D. 18. december er også dagen, hvor arabisk i 1973 blev blev etableret som etableret som det sjette af FNs officielle arbejdssprog. 
 Oprindeligt var formålet med dagen at fejre både kulturel mangfoldighed og flersprogethed og samtidig fremme nogenlunde ligelig brug af alle seks af FNs sprog overalt i organisationen. I løbet af det seneste år har flere og flere mennesker taget helligdagen til sig, og dét gælder også udenfor FN. 

Sproget på verdensplan 

Arabisk er et såkaldt semitisk sprog. Ordet “semit” stammer oprindeligt fra Bibelen, hvor Noahs søn Sem betragtes som stamfader til alle de semitiske folkeslag, der blandt andet har omfattet og omfatter babylonere, aramæere, karthaginensere, fønikere, etiopere, hebræere og arabere. På verdensplan tales arabisk i dag af mere end 420 millioner mennesker, og dermed er arabisk globalt set blandt de fem mest talte sprog. Arabisk er enten det eneste eller ét af de officielle sprog i hele 25 lande, og dermed betegnes arabisk også ofte som et polycentrisk sprog; særligt udbredt er arabisk i Nordafrika og i Mellemøsten. Arabisk findes i rigtig mange varianter, og de konkrete facetter afhænger af de lande, regioner eller områder, hvor folk taler sproget. 

Sprogets facetter 

For dem af os, der bor i Norden, er arabisk som udgangspunkt et sprog, der er svært at få hold på. Og der er flere ting, der gør, at arabisk mildest talt må betegnes som unikt. Først og fremmest starter alle arabiske ord med en konsonant. Det arabiske alfabet omfatter kun tre vokaler, hvoraf hver vokal findes i fem varianter. Arabisk adskiller sig også fra vores alfabet ved, at det skrives og læses fra højre til venstre. I langt højere grad end det moderne latinske alfabet er arabisk dertil et kontekstuelt sprog, hvilket betyder, at hvert bogstav eller tegn formes af den sammenhæng, i hvilket det indgår. 

Arabisk Sprogdag 2021

Arabisk Sprogdag fejres som regel med udgangspunkt i et tema, og i 2021 lød temaet “Det arabiske sprog, en bro mellem civilisationer”. Formålet med denne tematisering var at belyse, hvordan det arabiske sprog altid har forbundet folk på tværs af videnskab, kultur, litteratur og landegrænser, og selvom helligdagen endnu er ny, er der god grund til at antage, og flere og flere mennesker i løbet af de næste par år vil få øjnene op for det arabiske sprogs enorme betydning for den verden, vi lever i.