2. december – International dag for afskaffelse af slaveri

Blog Post Title

Når man snakker om helligdage i december, så tænker man nok ofte på helligdagene i juleperioden, nemlig juleaften, juledag og 2. juledag, men der er faktisk en masse globale helligdage i december, som de fleste nok ikke kender så meget til, men som stadig er værd at give lidt ekstra opmærksomhed.

Der er for eksempelvis 2. december, som er den internationale dag for afskaffelse af slaveri. Der er nok ikke så mange, at der ved, at lige netop dette markeres denne dag, men faktisk er det rigtig vigtigt at markere disse særlige dage, for lige netop afskaffelse af slaveri er et vigtigt historisk tidspunkt, som stadig er relevant og aktuelt at tale om. 

Dagens oprindelse

Afskaffelsen af slaveri er ikke en konkret dag, da det er forskellige, hvornår de forskellige lande og stater indførte afskaffelsen. I Danmark var det for eksempel i 1848 – men det er ikke kun dette, der er fokus på, når der er tale om den 2. december – den internationale helligdag for afskaffelse af slaveri.

Den internationale dag for afskaffelse af slaveri den 2. december markerer den dag, da FN’s konvention om bekæmpelse af menneskehandel blev vedtaget – nemlig den 2. december 1949.

Formålet med at have denne internationale dag for afskaffelse af slaveriet den 2. december er at sætte fokus på nuværende problemstilling, der relaterer sig til slaveri. Altså slaverilignende udøvelser, som stadig finder sted den dag i dag, selvom det er lang tid siden, at slaveriet blev afskaffet. Det kan eksempelvis være tvangsarbejde, handel med kvinder og børn, seksuelt slaveri og lignende udøvelser, der finder sted som en anden form for slaveri. Det er altså en dag, der sætter fokus på alle de her måder, som racisme og slaveri udfolder sig på i nutidens verden.

En vigtig påmindelse om en tragisk historie

Selvom en helligdag som netop den internationale dag for afskaffelse af slaveri ikke indebærer en masse traditioner og ritualer som eksempelvis jul, så er det stadig en vigtig dag, der leder op til reflektion. Slaveriet markeder en tragisk periode i historien – ikke kun i Danmark, men i hele verden – og derfor er det også en del af fortiden, som er vigtig ikke at ignorere. Særligt når racistiske handlinger stadig finder sted. 

Det er netop fordi, at der stadig sker slaverilignende hændelser, at det stadig er meget aktuelt at snakke og diskutere slaveriets afskaffelse, og netop derfor at der også er en international helligdag, der hvert år, og gerne oftere end det, kan minde alle om, at disse forfærdelige behandlinger af mennesker stadig finder sted.