Vidste du godt, at der findes globale helligdage? Det er altså ikke helligdage, hvor du får fri fra arbejde eller skole, men derfor kan man stadig godt fejre dagen. For eksempel findes der rigtig mange globale helligdage i december. En af dem er den Internationale Menneskerettighedsdag, som ligger på d. 10. december. Den går helt tilbage til 1948, hvor de Forenede Nationer (FN) underskrev Menneskerettighedserklæringen.
Hvorfor har man en International Menneskerettighedsdag?
Da FN underskrev Menneskerettighedserklæringen skete det i kølvandet efter 2. Verdenskrig. Under 2. Verdenskrig oplevede mange mennesker, at de ikke blev behandlet ordentligt. Mange mennesker blev udsat for mange forskellige slags overgreb, og det blev besluttet, at der var brug for universelle og helt grundlæggende menneskerettigheder.
Menneskerettighedserklæringen gælder alle mennesker i hele verden. Det er grundlæggende rettigheder, som alle har krav på – uanset race eller nationalitet. Selvom erklæringen ikke er officielt bindende, har den stadig bidraget til rigtig meget. For eksempel findes der Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som blev grundlagt i 1950 og er juridisk bindende. Menneskerettighedserklæringen fra 1948 skal i stedet ses som et moralsk grundlag. Da den blev underskrevet, var der 56 lande, som støttede op om den. Danmark var et af de lande.
Det består Menneskerettighedserklæringen af
Menneskerettighedserklæringen består af 30 forskellige rettigheder. I erklæringen bliver de henvist til som artikler. For eksempel siger Artikel 1, at “Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder”.
Artikel 5 derimod henviser til, at ingen mennesker må tortureres eller opleve andre umenneskelige straffe. Især i denne artikel kan man se hvordan, at erklæringen er lavet med 2. Verdenskrig i tankerne.
Der findes som sagt 30 artikler. Nogle er meget generelle, mens andre er mere specifikke. Artiklerne er korte. Man kan derfor hurtigt læse dem igennem og få et generelt overblik over erklæringens indhold.
Det laver man d. 10. december
Selvom d. 10. december ikke er en national helligdag, er det altså stadig en vigtig dag. Menneskerettighedserklæringens underskrivelse i 1948 har nemlig været med til at forme det samfund, som vi lever i i dag. Man kan derfor sagtens fejre dagen.
FN satte i 2021 fokus på Artikel 1, som jo omhandler lighed. Det gjorde de ved at holde forskellige events, som var med til at uddanne folk. For eksempel var der en udstilling med forskellige fotografier. Her viste fotografierne blandt andet det palæstinensiske folk og indfødte folk.
I Danmark har vi Rådet for Menneskerettigheder, som siden 2014 har uddelt Menneskerettighedsprisen. For eksempel er den før gået til transkønnede aktivister. Prisen overrækkes selvfølgelig d. 10. december for at fejre den Internationale Menneskerettighedsdag.